Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
 


Rock Plaza over

WURLITZERWurlitzer

De jukebox staat in de vijftiger jaren centraal in de Rock 'n Roll muziek. Maar wie was die Wurlitzer?
Rudolph Wurlitzer werd in 1829 geboren in Schilbach (Duitsland). In 1853 emigreerde hij naar Amerika op 24 jarige leeftijd. Het familiebedrijf had al een goede naam opgebouwd in Saksen als producenten en verkopers van muziek instrumenten. In 1856 richtte Rudolph Wurlitzer THE WURLITZER COMPANY op in Cincinnati. Hij begon met het importeren van de muziek instrumenten van zijn familie in Duitsland, om ze op de Amerikaanse markt te verkopen. In 1880 startte hij zelf met de productie van piano's in Amerika. In 1896 werd de 'Tonophone', de eerste op munten werkende piano, geïntroduceerd op de markt. Het volgende avontuur voor Wurlitzer kwam met de opkomst van de film en theater orgels. Deze instrumenten "Mighty Wurlitzers" waren een sensatie toen ze op de markt kwamen in de tijd van de "stomme film" (er bevindt er zich onder andere nog één in het Tuschinski theater in Amsterdam)
In het begin van de jaren dertig kocht Farny Wurlitzer, de jongste zoon van de firma's stichter, een gepatenteerd muziek box mechanisme. Hij huurde hoog geschoolde professionals in zoals uitvinder, Homer Capehart, en ontwerper Paul Fuller. Op de nieuwe locatie in North Tonawanda, NY, werd door hun de eerste Wurlitzer jukebox "Debutante" ontworpen. Dit was het begin van 'de gouden jaren' voor Wurlitzer. Wurlitzer had al snel 60 % van de groeiende jukebox markt in handen.
Een belangrijk jaar voor de geschiedenis van WURLITZER was 1933. De Wurlitzer Jukebox werd een bekend gezicht voor klanten in restaurants en bars. Na het inwerpen van een munt, kon men 1 lied selecteren tussen 10 van de 78 toeren platen. De jukebox werd de 'Small Man's Concert Hall' genoemd.
Tijdens de oorlog moest Wurlitzer noodgedwongen de productie van jukeboxen vrijwel een halt toeroepen, omdat op bevel van de Amerikaanse staat. De fabrieken werden gebruikt om belangrijke oorlogs producten, zoals radar componenten, te produceren.
Echter ontwerper Paul Fuller had continu doorgewerkt aan nieuwe jukebox modellen tijdens deze periode. Het resultaat was de Wurlitzer “1015". De bekendste jukebox aller tijden. Deze werd een grote hit in 1946.Tussen 1946 en 1947, werden maar liefst 56.000 exemplaren van deze machine gebouwd en verkocht in slechts 18 maanden. Meer dan elk ander jukebox model. Begin jaren vijftig maakte de 45 toeren single zijn intrede, en de mogelijkheid tot 100 selecties werd al gauw de standaard.
Wurlitzers leidende positie op de markt werd overgenomen door Seeburg. Het was de tijd van de jukeboxen met glitterend chroom en magische verlichting.
In 1956 produceerde Wurlitzer zijn eerste jukebox met een selectie van 200 titels, perfect op tijd voor de 100ste verjaardag van het bedrijf. Het model moest concurreren met de beroemde V200 van Seeburg.
Wurlitzer bleef een belangrijke speler op de markt maar de dalende verkoop en populariteit van jukeboxen maakte dat eind jaren zeventig de deuren van de fabriek voorgoed werden gesloten.