Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
xx


Rock Plaza

The Tielman Brothers

De Tielman Brothers was een Nederlandse rockband die ontstond in de jaren veertig en in verschillende bezettingen tot in de 21e eeuw actief was. In haar hoogtijdagen (eind jaren vijftig/begin jaren zestig) bestond de groep uit de vier gebroeders Tielman: Reggy, Ponthon, Andy en Loulou. Ook hun zus Jane heeft met de Tielman Brothers opgetreden.
Het verhaal van The Tielman Brothers begon in Soerabaja, waar vier broertjes Tielman al op jonge leeftijd gingen musiceren.
De band The Timor Rhythm Brothers, bestond uit Reggy (gitaar, banjo), Andy (gitaar), Ponthon (contrabas) en Loulou Tielman (drums). Hun show bestond uit muziek, dans en rituelen uit Indonesië. Zij speelden ook instrumentale wereldmuziek en vocale hits van Nat King Cole, Bill Haley en later vooral van hun grote inspirator Elvis Presley. Vader Tielman verwachtte echter dat zijn kinderen in Nederland meer toekomstmogelijkheden hadden en dus vertrokken ze in 1957 naar Nederland.
De eerste optredens vonden plaats in een zaal van Hotel De Schuur aan de Catharinastraat in Breda. Op 20 juli 1957 traden ze voor het eerst in Den Haag op in de grote koepelzaal (Moors Paleis) van de Haagsche Dierentuin voor het jaarlijks jazz- en dansfeest van de Embers Club.

Op 23 januari 1960 verschenen ze op televisie. Een typisch Hollandse winteravond om rond de kachel te verzamelen en op de enige beschikbare tv-zender was een uitzending van de AVRO. In de Weekendshow (uitgezonden vanuit 't Spant in Bussum) verschenen vier slanke broers, die zich The Tielman Brothers noemden. Ze begonnen hun spectaculaire optreden met Black Eyes en vervolgden hun optreden met Rollin'Rock en elk mogelijk showelement werd in de schijnwerpers gezet. Bijvoorbeeld een log drumsolo van Loulou waarin hij drummend rond zijn drumstel slentert, Ponthon kruipt over de vloer maar speelt nog steeds zijn witte contrabas, Andy speelt gitaar met zijn tanden en voet en achteruit in zijn nek staande op de dubbele bas en Loulou die muzikaal op de snaren van Andy's gitaar beukt. Natuurlijk zijn sommige elementen overgenomen van o.a. Bill Haley.
Zo'n sensationele en wilde rock 'n roll show kwam nog nooit voor op de Nederlandse televisie en werd naar mijn persoonlijke mening op geen enkele manier meer overtroffen. De rock 'n roll van de Indonesische jongens was zo hartverwarmend in ons koude en orthodoxe land
Daarna vertrokken ze naar Duitsland. Ze begonnen hun goedbetaalde maandcontract in de Ringstuben in Mannheim.


Ze keerden weer terug naar de Bovema om wat opnames te maken voor hun eerste 10 inch LP.
Na het vertrek van Ponthon Tielman in 1964 is de magie tussen de vier broers verbroken. Andy, Reggy en Loulou Tielman gingen samen verder met Hans Bax (gitaar) en Rob Latuperisa (basgitaar), beiden afkomstig van de uiteengevallen Indorock band The Javalins. The Tielman Brothers kwamen met innovaties om hun gitaarsound te verbeteren.

Andy Tielman wordt in Nederland "The Godfather van de Nederlandse Rock genoemd.


Met zus Jane

Tot 1967 maakten ze nog platen voor het Duitse Ariola label, maar de typische Tielmanstijl was vaak ver te zoeken. In 1967 scoorden ze onverwachts nog de grootste hit uit hun carričre. Little Bird bereikte de 7e plaats op de Top 40. Daarna volgde een periode met steeds wisselende bezettingen en traden ze op als Andy Tielman & The Tielman Brothers, waarmee Andy Tielman tot 2008 actief was.