Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
 


PETER KOELEWIJN

Peter werd geboren in Stratum bij Eindhoven (1940), in een familie van visverkopers, als Peter Cornelis Van Elewijck. Hij kreeg oorspronkelijk de naam van zijn moeder, omdat zijn vader toentertijd nog met een andere vrouw getrouwd was. Later pas kreeg hij de naam Koelewijn. Hij kwam dit zelf pas op latere leeftijd te weten.
Na zijn middelbare schooltijd ging hij aanvankelijk werken als journalist bij de lokale krant. Maar in de tussentijd begon hij met een bandje, onder de naam Peter en zijn Rockets de Nederlandstalige rock-'n-roll met de boogiewoogie Kom van dat dak af, die uitkwam in 1960 en een enorm succes werd in België en Nederland. De volgende jaren brachten Koelewijn en zijn Rockets verschillende rock-'n-roll singles uit.


Het ontstaan van het liedje:
Zijn broer hield in de straat voorbijgangers voor het lapje door te roepen: "Hé, kom van dat dak af". En dan wees hij naar boven, waarna voorbijgangers ook naar boven keken.
Op een dag mocht de groep een nummer opnemen in de platenmaatschappij van EMI in Heemstede.
Ze gingen met onze versterkers, gitaren, saxofoon en drumstel de trein in, want een busje hadden ze nog niet.
Ze zouden twee liedjes opnemen: "De hele stad is gek en dol" en "Jenny". Net een paar dagen daarvoor had hij "Kom van dat dak af" geschreven en dat vertelde hij onderweg aan de jongens.
Ze wilden het horen, ze hadden toch tijd genoeg onderweg in de trein. Iedereen pakte z’n instrument en zo hebben ze het nummer in de trein ingestudeerd.
Eenmaal in de studio zeiden ze tegen de mensen van EMI dat ze dat derde liedje net zo goed konden opnemen, want alles stond toch al klaar. Zo is "Kom van dat dak af" dus eigenlijk per ongeluk opgenomen.

Hij is de pensioensgerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd maar wordt nog altijd de Godfather van de Nederlandse Rock & Roll genoemd. We hebben het over Peter Koelewijn, de rock & roll-legende uit Eindhoven die naast zijn eigen succesvolle carrière ook aan de basis stond van veel andere Nederlandse artiesten. En met zijn liedje Kom Van Dat Dak Af heeft hij tenminste één rock & roll-klassieker op zijn naam staan.
Enkele van zijn grootste successen:

  • Kom van dat dak af

  • Marijke

  • Angeline (M'n blonde sexmachine)

  • Veronica Sorry

  • Je wordt ouder papa

  • Mij Oh mij

  • KL 204 (Als Ik God Was)

     

   Ben van Wijnen