Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
 


Rock Plaza bij

Oety & his Real Rockers


De Indo-Rock pioniers uit Rotterdam "Oety & his Real Rockers" is ongetwijfeld één van de meest tot de verbeelding sprekende en roemruchte formaties uit de Indo-Rock scene. Het was de allereerste rock & roll band in Rotterdam van de broers Oety, Errol en Jimmy Johannes. Zeelui brachten onbekende rock & roll platen mee uit Amerika en ook in veel Indische families gingen jongens naar zee. De Indo bands in Rotterdam gingen met name deze onbekende instrumentals naspelen. Ze behoorden tot de eerste generatie Indo-Rock bands, die de basis hebben gelegd en een inspiratie zijn geweest voor honderden latere bandjes (Indo en Blanda) in Nederland. Helaas werden Oety & his Real Rockers met hun enige vokale single (Susi Twist /Teen Beat Slop) uit 1964 slechts zeer stiefmoederlijk toebedeeld. Die plaat doet absoluut geen recht aan hun sterke instrumentale prestaties. Recentelijk boven water gekomen live opnames met de onvolprezen goddelijke Jazzmaster klanken van sologitarist Frits Galistan vormen het onomstotelijke bewijs hiervan. De band van Oety was een leerschool voor een groot aantal bekende Indo rockers.

Oety noemde zijn eerste band in 1958 Oety and his Rollers. Naast zijn broers Errol en Jimmy maakten ook drummer Jan van Herwaarden en Feike Blokstra op contrabas deel uit van deze rockband. Ze waren uitgedost met glimmende bloezen en Tony Curtis vesten. Afgekeken van Elvis Presley en Amerikaanse artiesten. Errol was in de begintijd hun losse zanger. Hij maakte altijd een geweldige show als hij op de planken stond. Oety was de onbetwiste bandleider en vooral een rasmuzikant. Een multi-instrumentalist, die naast zijn gitaar- en drumwerk ook met zijn zang en show het publiek telkens weer wist te vermaken. Met zijn broer Errol Johannes en in de beginperiode ook nog samen met andere broer Jimmy ontstond een magie en samenspel zoals alleen broers die kunnen creëren.
In het bekende bokstheater Odeon aan de Gouvernestraat in Rotterdam was het ieder weekend dansen van acht tot één. De band van Oety was daar vaak te vinden. Op die lange avonden moesten heel veel nummers gespeeld worden. Dat was goed voor de ontwikkeling van de band. Jules Deelder (1944), bekend als de Rotterdamse nachtburgemeester, plaatste in augustus 2004 een foto van Oety & his Real Rockers op zijn eigen web-mazine.
Oety kende de Haagse concurrentie. Op een gegeven moment wijzigden The Room Rockers hun naam in The Real Room Rockers. Dat klonk in die tijd erg interessant, dus werd ook in Rotterdam de band snel omgedoopt tot Oety and his Real Rockers. Met de komst van de jonge pianist Freddy Noorlander groeide de band al snel uit tot een all-round rock & roll band. De opwindende rock nummers van Little Richard en Jerry Lee Lewis konden nu perfect nagespeeld worden. In 1959 brak de rock & roll goed door in Rotterdam.
Paul Acket begon eind 1959 in samenwerking met Muziek Expres grote Teenager Shows door heel Nederland te organiseren. In een aantal grote plaatsen van Nederland kon men nu kennis maken Oety and his Real Rockers. Op de affiches werden ze aangekondigd als: Een wervelwindshow zonder weerga! Een wervelwindshow zonder weerga! Een reputatie die ze volledig waarmaakten. Door de pers werden ze volledig afgekraakt. Nooit is er over een Nederlandse rockband zo negatief geschreven. Nederland was anno 1960 duidelijk nog niet klaar voor de wilde rock & roll klanken van deze en andere Indo bands.
In de zomer van 1960 trok Oety met zijn band de Duitse grens over om een aantal contracten af te werken. Oety heeft sindsdien nooit meer in Nederland gespeeld.

   Ben van Wijnen