>  

Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
 


Rock Plaza bij

Little RichardEen opvallende manier van kleden

Richard Penniman werd in 1932 geboren en groeide op in een zeer religieus gezin. Zijn vader was geestelijke en ook zijn moeder was zeer actief in de kerk. Hij was het derde kind uit een gezin van zestien en deed in zijn jeugd muzikale ervaring op als pianist in de kerk. Thuis werd hij Little Richard genoemd, omdat hij klein en mager was. Richard Penniman groeide op in een zeer religieus gezin. Zijn vader was geestelijke en ook zijn moeder was zeer actief in de kerk. Thuis werd hij Little Richard genoemd, omdat hij klein en mager was. Later koos hij deze bijnaam als artiestennaam.
Hij werd een belangrijke grondlegger van de rock-'n-roll geworden.
In 1951 werd hij op een talentenjacht ontdekt en maakte hij enige plaatjes, die echter niet aansloegen. Toen in 1955 de rock-'n-roll-rage op gang kwam, brak hij door met nummers als Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good golly Miss Molly, die allemaal de status van gouden plaat behaalden. Hij was geliefd bij zowel witte als zwarte Amerikanen en dat was tijdens de strikte rassenscheiding in die periode heel bijzonder.
Hij drukte een eigen stempel op de rock-'n-roll door zijn opzwepende wijze van zingen. Little Richard wordt met zijn opvallende manier van kleden en zijn voorliefde voor glitters ook wel gezien als de voorloper van wat in de jaren zeven zou uitgroeien tot 'glamrock'

In drie jaar scoorde hij 18 hits en de miljoenen stroomden binnen. Samen met zijn begeleidingsband The Upsetters, waar ook gitarist Jimi Hendrix een tijd lang deel van uitmaakte, gaf hij concerten in binnen- en buitenland. Die concerten met een lichtshow, Little Richards extravagante kleding, make-up en de capriolen die hij uithaalde tijdens het piano spelen waren voor die tijd uitzonderlijk.

 


Little Richard tijdens een optreden

Na zijn successen trok hij zich vijf jaren terug uit de muziekwereld. In 1962, toen rock-'n-roll al veel meer geaccepteerd was, maakte hij zijn rentree met een Britse tournee. Hij werd hierbij gesteund door een paar van zijn Britse fans, The Beatles en The Rolling Stones. In de tussentijd had hij een aantal gospelplaten opgenomen. Daarna trad hij nog af en toe op en maakte hij ook nog platen, al stak hij de meeste tijd in zijn loopbaan als predikant. Een moeilijk moment, gezien zijn religieuze achtergrond, was zijn bekentenis dat hij homoseksueel was.

Little Richard speelde na 1980 incidenteel mee met jongere popartiesten, zoals Elvis Costello. Ook deed hij mee met het nummer "Elvis is Dead" van de band "Living Colour" en speelde hij incidenteel in films. Recenter toerde hij samen met Chuck Berry door de Verenigde Staten en droeg hij bij aan een tributealbum voor Johnny Cash. Hij be´nvloedde tal van andere muzikanten, onder wie Prince, Michael Jackson, The Beatles en The Rolling Stones.

Little Richard overleed op 9 mei 2020 aan botkanker, 87 jaar oud. Hij leidde al jaren een teruggetrokken leven na een heupoperatie. Hij werd begraven in Oakwood Memorial Gardens Cemetery te Huntsville. Little Richard werd in 1986 als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

"Hij was de grootste inspiratiebron in mijn vroege tienerjaren en zijn muziek heeft, als je het nu speelt, nog steeds diezelfde rauwe elektrische energie als in het midden van de jaren 50", zegt Mick Jagger op Twitter. De Stones toerden met Little Richard. Jagger leerde daar veel van.


 


Little Richard en Mick Jagger