Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
 


Rock Plaza bij

Jerry Lee LewisHet natuurtalent Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis werd op 29 september 1935 in Amerika (Lousiana) geboren. Hoewel het gezin arm was, werd er toch een oude piano gekocht. Jerry was zo'n natuurtalent, dat hij zichzelf leerde piano spelen.
Hij werd al snel professioneel pianist. Zijn stijl is uniek en onnavolgbaar. Toen hij 13 was, trad hij voor de eerste keer op bij een lokale Forddealer. Zijn vader Elmo ging rond met de hoed en haalde dertien dollar op, wat in 1948 veel geld voor het arme gezin was.
Met zijn vijven (pa, ma, Jerry, zus Frankie Jean en zus Linda Gail) woonden ze er in een erbarmelijke "schuur", een huisje dat niet groter was dan één kamer. Jerry Lee had trouwens nog een oudere broer, maar deze was op achtjarige leeftijd voor zijn ogen doodgereden door een dronken bestuurder. Naarmate Jerry Lee ouder werd (14-15 jaar), schuimde hij de Mississippidelta af om er in kroegen en ruige honky-tonky-bars op te treden.
Zijn moeder stuurde hem echter naar een Bijbelschool, maar dat werd geen succes. Omdat hij op zijn eerste avond tijdens een eredienst de psalmen in een boogiestijl had begeleid werd hij onmiddellijk van school verwijderd.
Lewis liet de religieuze muziek achter zich en mengde zich in de snel groeiende rock-'n-rollgemeenschap. In 1954 bracht hij zijn eerste plaat uit. Twee jaar later werd hij in de studio van Sun Records in Memphis ontdekt.
Lewis' pianospel werd alom geroemd, het schijnt dat zelfs Elvis Presley ooit heeft gezegd dat wanneer hij zo piano had kunnen spelen, hij direct zou zijn gestopt met zingen. Lewis' pianospel was niet alleen beroemd vanwege de virtuositeit, maar vooral ook vanwege de dynamiek waarmee het werd gebracht. Hij schopte regelmatig zijn pianokruk aan de kant om vervolgens staand en springend verder te spelen.

In 1958 kwam de Britse pers er tijdens een tournee achter dat de derde vrouw van de toen pas 23-jarige Jerry Lee Lewis, Myra Gale Brown, pas dertien jaar oud was, en ook nog eens een achter-achternicht van hem was. De publiciteit veroorzaakte veel tumult en het schandaal achtervolgde Lewis toen hij weer naar de Verenigde Staten terugkeerde, met als gevolg dat hij nagenoeg uit de muziekwereld verdween. Zijn populariteit in Europa herstelde weer iets, met name in Groot-Brittannië en Duitsland midden jaren zestig.
Hoewel Jerry Lee Lewis altijd al een zware drinker was geweest, zorgde de scheiding van Myra ervoor dat hij meer en meer zijn heil zocht in alcohol en drugs. De tragedie was compleet toen in 1973 Lewis’ negentienjarige zoon Jerry Lee Lewis Jr. omkwam bij een verkeersongeluk. In de jaren zestig was Lewis’ andere zoon, Steve Allen Lewis, verdronken. 2 incidenten met vuurwapens , waaronder in het huis van Elvis Presley, en de publieke ondergang van zijn neef, televisiedominee Swaggart, zorgden ook voor veel negatieve publiciteit.

Zijn meest bekende is:Great balls of fire

 


Jerry Lee Lewis met zijn 13-jarige vrouw