Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
xx


Rock Plaza

The Everly Brothers

The Everly Brothers, artiestennaam van de broers Isaac Donald (Don) Everly en Philip (Phil) Everly, was een Amerikaans zangduo, dat zijn grootste succes kende in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw.
The Everly Brothers zijn vooral bekend geworden door een eigen vorm van close harmony (harmonieuze samenzang), waarbij ze zichzelf begeleidden op de akoestische steelstringgitaar. Doorgaans zong Don de lage baritonpartij, terwijl Phil de tenorzang voor zijn rekening nam. Ze begonnen als countrymuzikanten, maar werden sterk beďnvloed door rock-'n-roll en popmuziek. Zelf oefenden ze met hun muziek grote invloed uit op die van vele andere artiesten.

Don en Phil waren de kinderen van twee countrymuzikanten die hun zoons al vroeg in contact brachten met de muziek. Het gehele gezin trad als The Everly Family vanaf het midden van de jaren veertig op in radioprogramma's. In het midden van de jaren vijftig trokken de broers naar Nashville, waar ze de aandacht trokken van Chet Atkins.

Hun eerste enorme hit kwam in 1957 en heette "Bye Bye Love". Er volgden nog meer hits, waaronder Wake Up Little Susie, Claudette (geschreven door Roy Orbison), Bird Dog, (Till) I kissed you en All I Have to Do Is Dream.
In 1960 tekenden de broers een contract met het invloedrijke grote label Warner Bros. Records. De eerste hit voor Warner was Cathy's Clown, gevolgd door Lucille, Ebony Eyes en Crying in the Rain.

Hun carričre kende echter geen bloei meer en in juli 1973 gingen de twee broers hun eigen weg. Ze brachten, zonder succes, enkele soloplaten uit. In 1983 kwamen de broers weer bij elkaar. Ze gaven concerten in de Londense Royal Albert Hall. Het jaar daarop kwam een nieuw studio-album uit, dat door Dave Edmunds was geproduceerd. Paul McCartney schreef voor de broers de hit On the Wings of a Nightingale.

The Everly Brothers hebben grote invloed uitgeoefend op de generatie popmusici na hen, onder wie The Beatles, The Hollies, The Beach Boys, The Bee Gees, The Byrds, The Flying Burrito Brothers en Simon & Garfunkel.
Neil Young verklaarde dat alle groepen waarvan hij deel had uitgemaakt, waaronder Buffalo Springfield en CSNY, geprobeerd hadden de Everly's na te bootsen, zonder dat dit was gelukt.

 

Grote hits van de Everly Brothers:

  • Bye Bye Love - 1957

  • Wake up little Susie - 1958

  • Claudette/All I have to do is dream - 1958

  • Till I kissed you - 1959

  • Cathy's clown - 1969

  • Lucille - 1960

  • Crying in the rain - 1962

  • On the Wings of a Nightingale - 1984