Rock 'n Roll

Rock 'n Roll
Elvis Presley
Chuck Berry
Bill Haley
Buddy Holly
Little Richard
Jerry lee Lewis
Bo Diddley
Eddie Cochran
Gene Vincent
Everly Brothers
Carl Perkins

NederRock

NederRock
Oety & his Real Rockers
Tielman Brothers
Peter Koelewijn
Ria Valk
Tekst: Kom van...
Tekst: Rockin' Billy
Wurlitzer Jukebox

Toppers

Billie Eilish

Policy Beleid
 
xx


Rock Plaza

Bill Haley

Bill Haley werd op 6 juli 1925 geboren in Highland Park (Michigan) als William John Clifton Haley. Bill's fascinatie voor muziek was er al op jonge leeftijd. Zijn vader, William Albert Haley, speelde mandoline en banjo, en zijn moeder, Maude Green, was een klassiek geschoolde pianiste en pianoleraar.
Eén van Haley's eerste muzikale optredens vond plaats in 1938, toen hij op 13-jarige leeftijd op een bijeenkomst van het honkbalteam van Bethel Junior speelde. Hij bracht het grootste deel van zijn tienerjaren door met gitaarspelen en jodelen in verschillende bands. In 1945, op 20-jarige leeftijd, trad hij toe tot zijn eerste professionele band, The Downhomers.
Met muziek in zijn bloed, diende Haley ook als disc jockey waar zijn onbezwaard vermogen om platen van schijnbaar verschillende genres af te spelen de muzikale stijl van zijn eigen band, Bill Haley en The Four Aces of Western Swing , zou beďnvloeden . De groep veranderde hun naam in Bill Haley en The Saddlemen in 1950 en tekende een jaar later bij Holiday Records, waarbij ze een aantal singles uitbrachten die Haley's country-, swing- en rhythm & blues-invloeden nog meer lieten horen, waaronder 'Rocket 88'.

In 1952 werd de band Bill Haley & His Comets en tekende ze bij Essex Records, dat Haley's eerste Top 20-hit "Crazy Man, Crazy" uitbracht, samen met "Rock the Joint". In 1954 verlieten Haley en de groep Essex om te tekenen bij Decca Records, en met het succes van elke nieuwe release en ver vooruit op toekomstige tijdgenoten, was de band onbewust een pionier in een nieuw genre van populaire muziek dat vele jaren later eindelijk zou worden gegeven een naam ... rock 'n' roll.

De spectaculaire doorbraak van Bill Haley & His Comets begon met de release van "Shake, Rattle and Roll", die de 7e plaats bereikte in de Billboard-hitlijst en werd versterkt door de nummer 1 hit "(We're Gonna) Rock Around the Clock", een nummer dat in 1954 als B-kant werd uitgebracht. Ondanks een gebrek aan commercieel succes bij de eerste release, zou "(We're Gonna) Rock Around the Clock" een jaar later een kritieke massa bereiken nadat hij te zien was in de film Blackboard Jungle uit 1955 , een film over onhandelbare studenten en rebellie van tieners. Het zou kort daarna opnieuw te zien zijn in de toepasselijk getitelde film Rock Around The Clock , waarin Haley zou meespelen, voordat hij in de jaren 70 terugkeerde als het openingsthema voor de televisieserie Happy Daysen later als onderdeel van de soundtrack voor de klassieke film American Graffiti.

Met een verkoop van meer dan 25 miljoen exemplaren wereldwijd, is "(We're Gonna) Rock Around The Clock" een van de best verkochte platen in de geschiedenis en Rolling Stone heeft het nummer #159 genoemd in hun lijst van The 500 Greatest Songs of Altijd. Maar Haley zou meer blijken te zijn dan alleen een one-hit wonder, met het uitbrengen van een aantal commercieel succesvolle vervolghits, waaronder 'See You Later, Alligator', 'ROCK', 'The Saints Rock 'n' Roll', 'Rip It Up', 'Rudy's Rock' en 'Magere Minnie'. Bill Haley & His Comets waren vier keer te zien in American Bandstand en toerden uitgebreid door Europa, Australië, Latijns-Amerika en meer.

Haley bleef optreden en optreden gedurende de jaren zestig en zeventig, waaronder een Royal Command Performance in aanwezigheid van koningin Elizabeth II van Engeland, een land waar hij nog steeds een bijzonder geconcentreerde beroemdheidsstatus geniet en als rock-'n-roll-royalty standhoudt. Hoewel de volledige waarde van zijn bijdragen aan de populaire muziek misschien enigszins ondergewaardeerd wordt, staat Haley's erfenis buiten kijf. Nagesynchroniseerd als "The Father of Rock 'n' Roll", heeft Haley toegewijde fans over de hele wereld die zijn carričre en muziekcatalogus vieren.

Met zijn onmiskenbare vocale styling en 'kiss curl'-kapsel heeft Bill Haley de weg vrijgemaakt voor generaties sterren in alle genres. Formele erkenning van zijn invloed op de muziekgeschiedenis kwam postuum in 1987 toen hij werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame, en opnieuw in 2018 toen "(We're Gonna) Rock Around the Clock" werd opgenomen in de National Recording Registry, een archief dat wordt onderhouden door de Library of Congress om cultureel belangrijke opnamen te bewaren.